De lange weg naar IJsselsteijn

Ein Deutscher SoldatDe weg waaraan het Kriegsfriedhof IJsselsteijn ligt, is lang, heel lang. De lucht was vochtig na een dag vol regen en de plassen water stonden nog op de zandgrond naast de weg. Het was moeilijk voor te stellen dat hier bijna zeventig jaar geleden een vergeten bloedige slag werd uitgevochten.

Noord-Limburg was voor de Duitsers van strategisch belang. De Britten hadden een voet aan de grond rondom Nijmegen en de Amerikanen rukten op richting Aken. Het Peel en Maasgebied was van vitaal belang om deze twee strijdtonelen van elkaar te scheiden. De taak werd gegeven aan parachutisten en stormgeschut rondom de Festung Venray. Eind september probeerden de Amerikanen bij Overloon de Duitsers te verrassen, maar zij werden vakkundig door de Duitsers verslagen. Toen moesten de Britten het overnemen.

117_deslagbijoverloon_boxmeer_2Ondertussen was het gaan regenen. En het bleef regenen. Luchtsteun was niet mogelijk door de lage bewolking en de ondersteunende tanks werden door de Duitse antitankkanonnen vakkundig van de modderige wegen geschoten. Uiteindelijk moest de vermoeide Britse infanterist de Duitse stellingen een voor een aanvallen. Struikelend door de modder, onder moordend vuur en zonder dekking op de kale heide en vengebieden vielen ze met velen. De verliezen waren zwaar aan beide zijden, onder omstandigheden die deden denken aan de bloedige slagvelden van 14-18.

“Slag in de schaduw” heet het boek wat over die vergeten strijd geschreven is. Pas eind november werden de Duitse stellingen gebroken en pas in 1945 konden de Geallieerde troepen de verlaten, vernielde en vol mijnen liggende steden Venray en Roermond binnentrekken. Bijna alle Duitsers werden begraven in IJsselsteijn, de meeste Britten kwamen terecht in begraafplaatsen in Boxmeer, Venray en Nijmegen.

266px-The_British_Army_in_North-west_Europe_1944-45_B10821Veel is er niet te zien van deze vergeten strijd. Maar als je de duizenden betonnen kruizen ziet staan op het Kriegsfriedhof IJsselsteijn, dan kan ik er niks aan doen om te denken aan die vermoeide, bebloede soldaten aan beide zijden, nat en shellshocked om alle vernietiging, vechtend om die vierkante kilometers kletsnatte veen en heide in Noord-Limburg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *